top of page

Aile Terapisi

Aile seanslarında terapist pek çok aile dinamiği ile çalışma imkânı bulur. Aile terapistleri terapi odasında kaç aile üyesinin bulunduğuyla ilgilenmez, odadaki var olan/konuşulan ilişkiler ile ilgilenir. Bazen bir kişinin problem olarak gösterilmesi ile terapiye başlasa da aile, hatta bazen hal böyle iken neden aile olarak sürece katıldıklarını anlamakta zorlansalar da aile terapistleri problemi ailedeki ilişkisel örüntülerde arayacaklarını anlatır ve aile olarak terapi seanslarına katılım sağlamanın ilişkilerdeki iyileştirici etkilerinden söz eder. Aile seansları ihtiyaca göre zaman zaman sadece çocuklarla ya da sadece ebeveynlerle de gerçekleştirilebilir.

Uzman psikologlar aile dinamiklerini, ailedeki rolleri ve hiyerarşiyi öğrenerek getirilen problemi çerçevelemeye çalışır, eğer probleme aile sistemi dışında başka sistemler katkı sağlıyorsa ailenin bunlar hakkında farkındalık kazanmasında rol üstlenir. Aile terapisinde hedeflenen bazı konular şunlardır; aile üyelerinin duygu, ihtiyaç ve beklentilerini birbirlerine söyleyebilecekleri ve bu bunu yaparken yargılanmayacaklarını bildikleri bir alan açmak, aile üyelerinin birlikte çözüm arayışına girebilmelerine, birbirleri ve olaylar hakkında farklı bakış açıları kazanabilmelerine ve problemlerle başa çıkmada kaynaklarını keşfedebilmelerine destek vermek, ailedeki iletişimin ve yakınlığın kuvvetlendirilmesine (terapide ailece oynanan oyunlar bunda yardımcı olabilir), çatışmaların azaltılmasına ve aile içi şiddetin önlenmesine yardımcı olmak.

Aile Terapisi'nde Çalışılan Bazı Konular: Aile içi iletişim, ilişkisel zorluklar, ebeveynlik konuları, ayrılık, boşanma ve yeniden evlenme, aile içi çatışma ve şiddet.

aile.jpg
bottom of page