top of page
64627.jpg

Sıkça Sorulan Sorular

1. Çift ve aile terapistleri bireylerle çalışabilir mi?

Evet, bireysel seanslar da gerçekleştirmekteyiz. Önemli olan nokta bireyi dahil olduğu sistemlerden ayrı düşünmeyerek süreci planlamak. Getirilen semptomların azalması ya da tamamen yok olması tabi ki önemlidir, ama asıl önemli olan bu soruna etki eden ilişkisel örüntülerin çalışılmasıdır. Bu örüntüler aynı kaldığı sürece semptomların yeniden gün yüzüne çıkma ihtimali olasıdır.

2. Sistemik perspektif nedir?

Sistem teorisinden yola çıkarak oluşturulan bu perspektife göre, sistemin herhangi bir parçasında meydana gelen bir değişimden sistemin diğer parçaları da etkilenir. Bizler çift ve aile terapistleri olarak yürüttüğümüz seanslarda bu önemli olguyu göz ardı etmeyiz. Sistemde yaşanılan değişimlerin ilişkilerde ne gibi etkilere sebebiyet verdiğini terapi seanslarında araştırıyor oluruz.

3. Duygu Odaklı Çift Terapisi nedir?

Bu terapi ekolü Bağlanma Teorisine dayanır. Çiftler arasındaki problemi duygusal uzaklaşma olarak tanımlar. Bu mesafelenmeyi azaltmak ve partnerlerin birbirlerinin güvenli limanları olabilmeleri terapi hedefidir. Bu hedefe giden yoldaki önemli adımlar ise çiftlerin içine girdikleri negatif iletişim döngülerini yumuşatmak ve çiftlerin birbirleri ile yeni sağlıklı bir bağ etrafında iletişim kurabilmelerine yardımcı olmaktır.

4. Psikoterapiye ne zaman gelinmeli?

Hayatımızda her zaman sorunlar olacaktır, yaşanılan sorunları tamamen ortadan kaldırmak pek de olası değildir. Önemli olan bu problem yaşamımızı ne derece meşgul ediyor bunun kararını verebilmektir. Pek çok sıkıntı ile boğuşup terapi sürecine ihtiyaç duymayan insanlar da olabilir. Herkesin problem algısı, ya da bu problemi çözmedeki kaynaklarını kullanabilme becerisi aynı değildir. Sorunlar içinden çıkılamaz hale gelip bireylerin gündelik hayattaki işlevselliğine zarar verdiğinde, eldeki kaynaklar bu sorunları çözmede yetersiz kaldığında bir uzmandan destek alınmalıdır.

5. Psikoterapi işe yarıyor mu?

Terapi sürecinde değişimi yaratan şey bireylerin gösterdikleri istikrar ve çabadır. Süreçte gereken çaba gösterilip, seanslara katılım konusunda gerekli hassasiyet gösterildiğinde bireyler belirlenen terapi hedeflerine ulaşma noktasında aşama kaydedeceklerdir.

6. Ne kadar sürede terapi süreci sonlanır?

Sürecin sonlanması ya da haftalık görüşmelerin iki haftaya, 1 aya çıkarılması terapi hedeflerine ne kadar ulaşıldığı ile ilintilidir ve değişkenlik gösterir. Kimisi terapiye oldukça motive bir şekilde gelir ve hedef olarak belirttiği şeylere oldukça kısa sürede ulaşabilir, ama kimisi için bu süreç daha dalgalı olabilir dolayısıyla daha fazla zamana ihtiyaç vardır bazı adımların atılıp bunların terapi sürecinden gündelik hayata da entegre olabilmesi için.

 

7. Hangi ekollerden yararlanıyoruz?

 

Pek çok Çift ve Aile Terapisti sistemik perspektifle çalışır ve Sistemik Aile Terapisi modelini seanslarında kullanır. Bunun yanında müdahale tekniklerinden yararlandığı diğer ekoller şunlar olabilir; Stratejik Aile Terapisi, Çözüm Odaklı Terapi, Satir Dönüşümsel Sistemik Aile Terapisi, Duygu Odaklı Çift Terapi, Yapısalcı Aile Terapisi, Gottman Çift Terapisi, Öyküsel Terapi.

bottom of page